ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Θεραπεία δυσπλασιών

Η πρόληψη είναι σημαντική για την αποτροπή του καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Τι είναι η δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας;

Η δυσπλασία των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας είναι μια πολύ συχνή πάθηση. Οφείλεται κυρίως στον ιό των κονδυλωμάτων (HPV) ο οποίος προκαλεί αλλοιώσεις στα κύτταρα. Οι αλλοιώσεις αυτές τις περισσότερες φορές είναι ήπιες και αυτοιώνται χωρίς κάποια ιατρική παρέμβαση. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις εξελίσσονται και απαιτούν θεραπεία προτού αναπτυχθεί καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Ανάλογες δυσπλασίες μπορούν να εμφανιστούν και στο αιδοίο ή στον κόλπο. Οι συχνότερες είναι τα γνωστά κονδυλώματα.

Συμπτωματολογία και θεραπεία

Η δυσπλασία του τραχήλου είναι ασυμπτωματική, μπορεί όμως να ανιχνευθεί εύκολα και εγκαίρως με το τεστ Παπανικολάου. Στην περίπτωση ανίχνευσης αλλοιώσεων στο τεστ Παπανικολάου απαιτείται συνήθως περαιτέρω έλεγχος.

Ο έλεγχος αυτός συνήθως είναι κολποσκόπηση και βιοψία από τον τράχηλο από εξειδικευμένους ιατρούς στη δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας. Τα αποτελέσματα των παραπάνω εξετάσεων καθορίζουν την περαιτέρω θεραπευτική προσέγγιση που μπορεί να είναι από έναν απλό επανέλεγχο μέχρι και χειρουργική θεραπεία (κωνοειδής εκτομή, εξάχνωση δυσπλασίας με CO2-Laser).

Τα κονδυλώματα αιδοίου επίσης αντιμετωπίζονται πολύ αποτελεσματικά με CO2-Laser ενώ υπάρχουν και εγκεκριμένα φαρμακευτικά παρασκευάσματα (Imiquimod, εκχύλισμα από φύλλα πράσινου τσαγιού).