ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ακρατεια ούρων

Η ακούσια απώλεια ούρων είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής πολλών γυναικών. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ακράτειας. Η διάγνωση έχει μεγάλη σημασία καθώς δεν αντιμετωπίζονται όλα τα είδη ακράτειας με τον ίδιο τρόπο.

Οι πιο κοινοί τύποι ακράτειας είναι:

  • ακράτεια προσπάθειας, όταν η απώλεια ούρων εμφανίζεται στην προσπάθεια όπως άρση βάρους, βήχας, φτέρνισμα
  • επιτακτική ακράτεια, όταν της ακράτειας προηγείται με ξαφνική και επιτακτική ανάγκη για ούρηση και η ασθενής δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα
  • μικτή, ο συνδυασμός των παραπάνω
  • ακράτεια υπερπλήρωσης, όταν παρατηρείται απώλεια ούρων επειδή η ουροδόχος κύστη είναι υπερβολικά γεμάτη με ούρα

Η ακράτεια ούρων μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε ένα τύπο ή και  να είναι συνδυασμός περισσότερων από έναν.

Τα αίτια της ακράτειας είναι συνήθως πολλαπλά. Η ακράτεια προσπάθειας οφείλεται κυρίως στην αδυναμία των μυών και ιστών που στηρίζουν την ουρήθρα και αποτρέπουν την απώλεια ούρων.

Η επιτακτική ακράτεια οφείλεται στον υπερδραστήριο εξωστήρα μυ της ουροδόχου κύστης που ελέγχει την κένωση.

Η ακράτεια από υπερπλήρωση οφείλεται στην ανικανότητα της κύστης να αδειάσει με αποτέλεσμα την υπερπλήρωσή της και την απώλεια ούρων λόγω πίεσης.

Καταστάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα για ακράτεια είναι η εγκυμοσύνη, ο φυσιολογικός τοκετός, η παχυσαρκία, νευρολογικές καταστάσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση και νόσος του Parkinson, διαταραχές του συνδετικού ιστού, η δυσκοιλιότητα, κληρονομικό ιστορικό ακράτειας κτλ.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ακράτειας ούρων εξαρτάται από τη διάγνωση. Γι αυτό η σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη. Συντηρητικές – μη χειρουργικές θεραπείες είναι η απώλεια βάρους και μείωση κατανάλωσης καφέ και αλκοόλ, διακοπή του καπνίσματος, βελτίωση της δυσκοιλιότητας, ασκήσεις πυελικού εδάφους Kegel, επανεκπαίδευση της κύστης. Η μείωση λήψης υγρών μπορεί να βοηθήσει όταν διαπιστωθεί ότι υπερκαταναλώνονται καθώς και η αλλαγή φαρμάκων που μπορεί να αυξάνουν την διούρηση.

Φαρμακευτική θεραπεία χορηγείται σε επιτακτική ή μικτού τύπου ακράτεια.

Σε βαριές, επίμονες και ανθεκτικές μορφές επιτακτικής ακράτειας η θεραπεία με botox στον εξωστήρα μυ της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματική.

Η χειρουργική θεραπεία χρησιμοποιείται όταν διαπιστώνεται ακράτεια από προσπάθεια. Τοποθετούνται ταινίες (TVT, TVT-O) που στηρίζουν την ουρήθρα. Αμα συνηπάρχει πρόπτωση πυελικών οργάνων συνίσταται η αντιμετώπιση της πρόπτωσης.

Η ακράτεια ούρων είναι μια κατάσταση που πολλές φορές θεραπεύεται αποτελεσματικά και δεν θα πρέπει να αποτελεί αιτία κοινωνικής απομόνωσης.