ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Πρόπτωση

Ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής

Υπάρχει λύση!

Τι είναι η πρόπτωση πυελικών οργάνων;

Η πρόπτωση πυελικών οργάνων είναι μια απο τις πιο συχνές παθήσεις στη γυναίκα. Συμβαίνει όταν ένα ή και περισσότερα όργανα στην πύελο χάνουν τη φυσιολογική τους στήριξη και προπίπτουν στον γυναικείο κόλπο. Η πρόπτωση πολύ σπάνια μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή, συχνά όμως προκαλεί συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής.

Οι λόγοι που συμβαίνει η πρόπτωση είναι πολλοί όπως γενετικοί, η κύηση και ο τοκετός, η ηλικία, η παχυσαρκία, η χρόνια δυσκοιλιότητα, ο χρόνιος βήχας και βαριά εργασία που συμπεριλαμβάνει σήκωμα βαριών αντικειμένων.

Υπάρχουν 4 τύποι πρόπτωσης οι οποίοι μπορεί να συνυπάρχουν. 

  • της ουροδόχου κύστης (κυστεοκήλη), 
  • του εντέρου (εντεροκήλη και ορθοκήλη), 
  • της μήτρας και 
  • του θόλου του κόλπου μετά από υστερεκτομή. 

Τυπικά συμπτώματα είναι το αίσθημα βάρους στο κάτω μέρος της κοιλιάς, αίσθημα ξένου σώματος στον κόλπο και προβλήματα στην ούρηση και την αφόδευση. Ενδέχεται όμως και να μην υπάρχουν καθόλου ενοχλήσεις.

Ρωτήστε το γυναικολόγο σας για την πιθανότητα πρόπτωσης πυελικών οργάνων όταν έχετε ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • αίσθημα βάρους ή πίεσης στο κάτω μέρος της κοιλιάς
  • αίσθημα ξένου σώματος στον κόλπο
  • προβλήματα στην αφόδευση (δυσκοιλιόητα, μερική κένωση του εντέρου)
  • προβλήματα στην ούρηση (ακράτεια ούρων, αδυναμία κένωσης ουροδόχου κύστης, ουρολοιμώξεις)
  • δυσκολία στη σεξουαλική επαφή

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η πρόπτωση;

N

Ασκήσεις πυελικού εδάφους

N

Ορμονική θεραπεία

N

Χρήση κολπικών πεσσών

N

Χειουργική θεραπεία

Θεραπεία

Η θεραπεία της πρόπτωσης προσαρμόζεται στις ανάγκες και επιθυμίες του ασθενούς. Μπορεί να είναι συντηρητική όπως ασκήσεις πυελικού εδάφους, χρήση τοπικών οιστρογόνων και ειδικών κολπικών πεσσών. Οι κολπικοί πεσσοί προσαρμόζονται ανάλογα με το πρόβλημα και την τοπική ανατομία της ασθενούς έτσι ώστε συχνά αποτελούν μία ικανοποιητική μακροχρόνια θεραπεία. Όταν η ασθενής δεν επιθυμεί ή δε μένει ικανοποιημένη με αυτές τις συντηρητικές επιλογές υπάρχει και η χειρουργική θεραπεία. Διαφορετικές τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την περίπτωση είτε διακολπικά είτε λαπαροσκοπικά. Η διόρθωση γίνεται χρησιμοποιώντας τους ιστούς της ασθενούς (native tissue repair) για ενίσχυση των τοιχωμάτων του κόλπου ή με χρήση πλεγμάτων (λαπαροσκοπική ιεροκολποπηξία).