ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Λαπαροσκόπηση

Τι είναι η Λαπαροσκόπηση;

Η λαπαροσκόπηση είναι μία μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική, χειρουργική τεχνική κατά την οποία όργανα στην κοιλιά γίνονται προσβάσιμα μέσω μικρών τομών στο δέρμα (0,5-1 εκατοστό) και όχι, όπως παραδοσιακά, με μεγάλες χειρουργικές τομές.

Μέσα από 3-4 τέτοιες τομές εισάγονται ειδικά μικροεργαλεία (κάμερα, λαβίδες, ψαλίδι) με τα οποία ο χειρουργός μπορεί να χειριστεί τους ιστούς ενώ κοιτάζει σε μία οθόνη, όπου το χειρουργικό πεδίο τού παρουσιάζεται σε μεγέθυνση, δίνοντάς του τη δυνατότητα να παρασκευάσει τους ιστούς με ακρίβεια.

Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Ανάλογα με τη βαρύτητα του χειρουργείου μπορείτε να πάτε σπίτι την ίδια ημέρα ή μπορεί να χρειαστεί να μείνετε στην κλινική μία ή δύο νύχτες.

 Χωρίς τίτλο

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης;

Η λαπαροσκόπηση είναι ένας πολύ καλά καθιερωμένος και ασφαλής τρόπος πρόσβασης στην κοιλιακή κοιλότητα με σαφή πλεονεκτήματα έναντι της λαπαροτομίας (ανοικτή χειρουργική επέμβαση).

Συγκεκριμένα, παρέχει καλύτερη εικόνα του χειρουργικού πεδίου από την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση αφού η κάμερα μπορεί να πλησιάσει πολύ κοντά σε όλες τις περιοχές και να μεγενθύνει την εικόνα. Έτσι η επέμβαση, ειδικά σε περιπτώσεις ενδομητρίωσης ή συμφύσεων, γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερη αιμορραγία.

Επίσης, οι μικρές χειρουργικές τομές σημαίνουν λιγότερο χειρουργικό τραύμα. Οι συνέπειες είναι: λιγότερος πόνος μετά την επέμβαση, μικρότερες ουλές, λιγότερος χρόνος στο νοσοκομείο, ταχύτερη ανάρρωση, μειωμένη χρήση παυσίπονων και χαμηλότερος κίνδυνος λοιμώξεων.

Για αυτούς τους λόγους, όποτε είναι δυνατόν, η λαπαροσκοπική χειρουργική θα πρέπει να είναι η προτιμώμενη επιλογή.

Ποιές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν με λαπαροσκόπηση;

Οι περισσότερες γυναικολογικές επεμβάσεις μπορούν στις μέρες μας να γίνουν λαπαροσκοπικά. Μερικά παραδείγματα είναι:

  • αφαίρεση ινομυωμάτων (ινομυωματεκτομή)
  • αφαίρεση εστιών ενδομητρίωσης
  • αφαίρεση κύστεων ωοθήκης
  • αφαίρεση σαλπίγγων (σαλπιγγεκτομή) ή διόρθωση παθολογίας σαλπίγγων
  • αφαίρεση ωοθήκης (ωοθηκεκτομή) ή αφαίρεση εξαρτημάτων (σαλπιγγοωοθηκεκτομή)
  • αφαίρεση μήτρας (υστερεκτομή)
  • διόρθωση πρόπτωσης μήτρας, κόλπου, κυστεοκήλης, ορθοκήλης με ή χώρις τοποθέτηση πλέγματος

Η καμπύλη εκμάθησης της λαπαροσκόπησης είναι ωστόσο μεγάλη. Έτσι, προϋπόθεση για την πραγματοποίηση σύνθετων λαπαροσκοπικών επεμβάσεων είναι η πολυετή και επίπονη εκπαίδευση του χειρουργού σε λαπαροσκοπικά κέντρα που πραγματοποιούνται πληθώρα τέτοιων επεμβάσεων.

Οι γυναικολόγοι του κέντρου μας έχουν πραγματοποιήσει, ως εξειδικευμένοι σε αυτόν τον τομέα, εκατοντάδες λαπαροσκοπικές επεμβάσεις μεγάλης βαρύτητας σε φημισμένα πανεπιστημιακά νοσοκομεία αναφοράς της Ελβετίας και Σουηδίας και διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και επιστημονική κατάρτιση σε αυτό το αντικείμενο. Πλέον, μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, αποφάσισαν να πραγματοποιούν αυτές τις επεμβάσεις ως ομάδα, μαζί, ώστε να προσφέρουν τη μέγιστη ασφάλεια και βέλτιστο αποτέλεσμα για τους ασθενείς τους.